Радий вітати Вас на своєму блозі!

неділя, 7 лютого 2016 р.

У Києві проходить масштабна виставка робіт Марії Примаченко

    На виставці можна побачити понад 300 творів, створених у різні періоди творчості геніальної художниці, а також її кераміку і малюнки.
    З 9 лютого по 13 березня в Мистецькому арсеналі пройде ретроспективна виставка "Марія Примаченко. Незбагненне".  На виставці експонуватимуться роботи, які були створені в різні періоди творчості художниці і дадуть можливість простежити зміни в техніці і манері, підкреслити виразну альтернативність творчого методу, яка деколи не збігається зі звичними уявленнями про роботи Примаченко. Крім живопису, на виставці буде демонструватися кераміка її авторства та альбоми з малюнками художниці.

     Фантастичний світ образів Марії Примаченко є унікальним художнім явищем, культурним феноменом, який об'єднав в собі традиції народного малярства та особисту обдарованість художниці. Крізь зовнішню ліричність і наївність робіт Марії Примаченко, які йшли врозріз з офіційною радянською ідеологією, проглядаються певні філософські пошуки художниці, сюрреалістичні мотиви - все те, що дає право вважати Примаченко генієм, який не просто випереджав свій час, а створював власну дивовижну реальність.
     З ранніх років Марія проявляла здібності до малювання. Саме краса природи стала основою для її самобутньої творчості. Під час навчання в Києві в Центральній експериментальної майстерні народного мистецтва при Київському музеї українського мистецтва,
    Примаченко плідно працювала, експериментувала з керамікою, створювала акварельні малюнки з фантастичними істотами, які згодом будуть населяти власний Космос художниці. Саме ці творчі пошуки привели Марію до використання гуаші, насичені кольори якої дозволили художниці переносити на папір всю райдужність баченого нею дивовижного світу.     Музеєфікація творів Марії Примаченко почалася з 1930-х років, коли в Державний музей українського мистецтва (тепер Національний художній музей України) надійшли перші 200 робіт художниці. Після створення в 1964 р Державного музею українського народного декоративного мистецтва (тепер Національний музей українського народного декоративного мистецтва) твори Примаченко були передані в його колекції. Зараз у фондах музею зберігається велика частина творчості Примаченко, яка налічує більше 650 одиниць.
     Крім того, в рамках виставки кінорежисер Олександр Дірдовський представить відео-інсталяцію за мотивами творів Марії Примаченко, що поєднується з мальовничими краєвидами її рідного Полісся.

Немає коментарів:

Дописати коментар